Zagreb, Frana Petrića 4/2, tel. 01 4810 833
radno vrijeme: 18:00 - 20:30 (radnim danom)
e-mail: informacije@zagreb-matica.hr
OIB: 10819091455

 

 

pes

 
  obnova prostorija      uplata donacija 

 

 

ekologija1Ekologija je znanost koja proučava odnose među živim organizmima, kao i njihov utjecaj na okoliš u kojem obitavaju, te utjecaj tog okoliša na njih. Iako se razvila kao grana biologije, ekologija se, osim onih iz biologije, koristi i saznanjima iz kemije, fizike, matematike, te brojnih drugih prirodnih znanosti. Ovaj se pojam često nepravilno koristi pri opisivanju aktivnosti vezanih uz zaštitu prirode.

Pojam ekologije

Pojam ekologija prvi put je uporabio njemačkizoologErnst Haeckel koji je pod pojmom ekologije smatrao "odnos živih organizama u dva pravca: prema njihovom organskom i neorganskomokolišu". Sama riječ dolazi iz grčkog oikos koji znači: okućnica, dom, mjesto za život.

Područja ekologije

Ekologija je široko područje koje obuhvaća mnogo poddisciplina. Uobičajena, široka klasifikacija, koja kreće od najniže do najviše razine složenosti, gdje je složenost definirana kao broj članova (entiteta) i procesa unutar sustava koji se proučava, jest slijedeća:

  • bihevioralna ekologija proučava uloge ponašanja u prilagodbama životinje da se prilagodi na svoj okoliš;
  • populacijska ekologija proučava dinamiku populacija određene vrste;
  • biocenologija (ili sinekologija) se usredotočuje na interakcije između vrsta unutar neke biocenoze (životne zajednice);
  • ekologija ekosustava proučava tokove tvari i energije kroz biotičke i abiotičke komponente ekosustava;
  • sistemska ekologija je interdisciplinarno polje usredotočeno na proučavanje, razvoj i organizaciju ekoloških sustava iz holističke perspektive;
  • krajobrazna ekologija proučava procese i vezu između mnogo različitih ekosustava nekog područja ili geografski veće površine;
  • evolucijska ekologija proučava ekologiju na način koji se eksplicitno fokusira na evolucijsku povijest vrsta i njihovih interakcija.

ekologija2Ekologija se također može podijeliti prema području proučavanja, npr. na ekologiju životinja, ekologiju bilja, ekologiju kukaca itd. Još jedna česta metoda podjele je prema proučavanom biomu, npr. na arktičku ekologiju (ili polarnu ekologiju), tropsku ekologiju, pustinjsku ekologiju, itd. Primarna tehnika koja se koristi za proučavanje često se koristi za podjelu discipline u skupine, kao što su kemijska ekologija, genetička ekologija, statistička ekologija, teoretska ekologija i dr. Ova se polja međusobno ne isključuju.

Link:

http://ekologija.hr

http://ekoloskiproblemi.blogspot.hr/2008/03/ekologija-i-ekoloski-problemi.html

http://www.izvorienergije.com/energija_i_ekologija.html

PLANINARSKO-EKOLOŠKA SEKC.

Svjetski dan hrane

 

16102021 dan hrane

(klikni na sliku za uvećani prikaz)

Najfotka "Najromantičniji zalazak sunca"

naj zalazak sunca

(klikni na sliku za uvećani prikaz)

4.10.2021.
Svjetski dan zaštite životinja

04102021 dan zastite zivotinja

(klikni na sliku za uvećani prikaz)

Info o foto natječaju
"Šetnja s leptirima"
 
Naš foto natječaj koji smo pokrenuli povodom " Svjetskog dana leptira " je završio, konkurencija je bila poprilično jaka i izbor baš one naj fotke nam nije bio nimalo lak, ali ... jedna je morala biti i evo je!
 
"Šetnja s leptirima" na Tuhobiću
Autor fotografije: Ivan Širanović
 

IMG 20210622 WA0036

(klikni na sliku za uvećani prikaz)

Ekologija i bioraznolikost

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima Izjava o privatnosti.