Zagreb, Frana Petrića 4/2, tel. 01 4810 833
radno vrijeme: 18:00 - 20:30 (radnim danom)
e-mail: info@zagreb-matica.hr
OIB: 10819091455

 

 

gvspessdiseniorigoranin turepredav 

 

Abeceda drugo izdanje1HPD "ZAGREB-MATICA" predstavlja 2. izdanje vrlo popularne i tražene planinarske obilaznice "ABECEDA HRVATSKIH VRHOVA". Obilaznica je osuvremenjena na način da su dodani novi predloženi vrhovi za obilazak, a i pridodane su nove fotografije obaveznih kontrolnih točaka.

"Abecedu" je moguće nabaviti u prostorijama Društva u uredovno vrijeme ili narudžbom, po dogovoru s djelatnicom u kancelariji Društva.
 
Kontakti:
Telefon: 01 4810 833
E-mail: zgmatica.tajnistvo@gmail.com
Adresa: Frana Petrića 4/2, 10000 Zagreb
Radno vrijeme ureda: pon-pet 18:00-20:30
 
 
 
 
abeceda hrvatskih vrhova dnevnikNa dan društva HPD "Zagreb-Matica" iz Zagreba, 24. rujna 2017. godine, a povodom obilježavanja jubilarnih 70 godina od osnutka ovog planinarskog društva, u opticaj je puštena nova atraktivna planinarska obilaznica koja nosi ime "ABECEDA HRVATSKIH VRHOVA" . 
 
Ona pred planinare koji uživaju u obilasku vrhova i sakupljanju žigova postavlja poseban izazov – prikupiti žigove vrhova hrvatskih planina čija imena počinju sa svim slovima hrvatske abecede – od A do Ž.
Planinarski znalci će odmah primijetiti da to nije moguće jer Hrvatska nema vrhove koji počinju sa slovima kao što su Đ, DŽ, E, NJ i U. Taj su problem autori obilaznice, a to su doc. dr. sc. Ivor Altaras Penda i Gordana Jevtić riješili tako da su za ova specifična slova unaprijed izabrali vrhove koji su obvezne kontrolne točke obilaznice, a povezani su sa planinarskim društvom HPD "Zagreb-Matica" (npr. tako što Društvo održava prilazne putove za pojedini vrh ili su sastavni dio drugih obilaznica o kojima skrbi to društvo) ili su važni na nacionalnoj razini. Za sva ostala slova iz naše abecede (njih 25) planinar obilaznik sam bira koje će vrhove uspeti.

Dnevnik obilaznice je tiskan u boji na kvalitetnom papiru, a sastoji se od uvodnog djela u kojem se planinarima obraćaju autori i predsjednik. U dnevniku se također nalazi kratki povijesni osvrt na djelovanje HPD-a Zagreb-Matica te pravila obilaznice. Dnevnik sadrži i reljefnu kartu Republike Hrvatske kao i jednu lijepu pjesmu. Koju? Otkriti ćete u obilaznici! U drugom dijelu obilaznice su za svako pojedino slovo ponuđeni vrhovi za obilaženje, a planinar može odabrati i neki drugi vrh pod uvjetom da ime vrha počinje sa zadanim slovom.

Novitet ove obilaznice je ostavljeni prostor za upisivanje dojmova sa izleta jer autori žele da dnevnik postane i svojevrsni spomenar izleta koje je planinar poduzeo.
Budući da dnevnik ima čak 76 stranica A6 formata, možemo reći da je to prava mala planinarska knjižica kojoj je cilj potaknuti planinare i ljubitelje prirode da odu u prirodu i još bolje upoznaju svu raznolikost ljepota hrvatskih planina.

abeceda hrvatskih vrhova znackaSvatko tko uspije sakupiti sve tražene kontrolne točke biti će upisanu u spomen-knjigu obilaznice koja će se voditi u pisanom i elektroničkom obliku, a biti će im dodijeljena i lijepa prigodna značka koju su, kao i dnevnik obilaznice, dizajnirali sami autori.

Dnevnik obilaznice "ABECEDA HRVATSKIH VRHOVA" se može nabaviti u HPD "Zagreb-Matica", Petrićeva 4, 10000 Zagreb u uredovno vrijeme (svaki radni dan od 18:30 – 20:30), a može se naručiti i kod autora obilaznice, Ivora Altarasa Pende (091/503-9265)
 
(tekst je objavljen u Hrvatskom planinaru br. 9./2017. na str. 408)
 
Ivor Altaras Penda
 

 

 

Planinarske obilaznice HPD Zagreb-Matica

Goranski planinarski put  Planinarski put Velebno  Seniorski planinarski put  4 godišnja doba na Puntijarki  Abeceda hrvatskih vrhova  Sveti vrhovi hrvatskih planina  crni vrhovi naslovnica1

 

Planinarski pohodi HPD Zagreb-Matica u 2024. godini:

12.5.2024. (nedjelja) 15. Pohod po planinarskom putu Velebno (PPV) 
8.6.2024. (subota) 21. Pohod po Goranskom planinarskom putu (GPP)  
29.9.2024. (nedjelja) 12. Pohod Petrićeva-Puntijarka (PPP)
20.10.2024. (nedjelja) 26. Pohod po Seniorskom planinarskom putu (SPP) 

Prikupljanje arhive

Mole se svi koji posjeduju staru dokumentaciju vezanu uz Društvo (tekstove, fotografije, značke i sl.) da dostave isto na posudbu ili trajno čuvanje u Društvu.
Info: 098/202-254.
 
obiteljska2
 
 
 
 
Iskoristite pogodnost obiteljske članarine 
 
 

pl edukacija1

 
fotoaparat     nalivpero 
 
 

FOTO ALBUMI PLANINARSKIH ŠKOLA

 

PRIČE / IZVJEŠĆA

 

 

24.9.2023. - 11. pohod Petrićeva - Puntijarka i Dan Društva (autor videa: Dean Dech):
 
 

 (klikni na link "Youtube" na dnu za pregled u većem prozoru)

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima Izjava o privatnosti.