Zagreb, Frana Petrića 4/2, tel. 01 4810 833
radno vrijeme: 18:00 - 20:30 (radnim danom)
e-mail: info@zagreb-matica.hr
OIB: 10819091455

 

 

gvspessdiseniorigoranin   ture 

 

seniorski pl putSeniorski planinarski put (SPP) povezuje kroz 4 kontrolne točke samoborsku i jaskansku stranu Samoborskog gorja, prelazeći prijevoj Poljanice, 580 mnv.
Ovu obilaznicu osmislila je sekcija Seniora HPD "Zagreb- Matica" kao prikladnu pješačku turu ljeti i zimi za planinare starije životne dobi.
Zbog svojih prirodnih ljepota i prekrasnih vidika, SPP međutim rado posjećuju i mnogi drugi planinari i izletnici.

Put počinje kod autobusne stanice Gornje Rude i polako se uspinje dobro markiranom stazom preko livada i gajeva zapadnom padinom Plešivice. Nezaboravan je panoramski pogled na Oštrc i greben koji se od Poljanica spušta sve do Samobora. Prelaskom preko prijevoja, SPP se spušta do sela Plešivica i nastavlja grebenskim putom do Gornjih Pavlovčana, te dalje do Plešivičkog Breznika na cesti Jastrebarsko - Zagreb. Južni dio puta obiluje vinogradima i voćnjacima, a slikovita panorama užitak je oku u svako doba godine.
 
Seniorski planinarski put u Samoborskom gorju ima 4 kontrolne točke:
KT 1 - Gornje Rude - stari mlin vodenica
KT 2 - prijevoj Poljanice - lovački dom "Srndać"
KT 3 - selo Plešivica - ugostiteljski objekt "Ivančić"
KT 4 - Gornji Pavlovčani - seosko gospodarstvo "Majcenović"
 
Put se može proći za četiri do pet sati umjerenog hoda i ugodan je za sve planinare, pa i starije seniore.Moguće ga je prolaziti u dionicama jer su sve kontrolne točke dostupne javnim prijevozom.
Od trase SPP-a lako su dostupni razni okolni vrhovi: Oštrc (752 m), Rancerje (748 m), Okić (499 m), Gajev kamen (674 m) i Plešivica (779 m). Vinorodno plešivičko gorje ima nekoliko vinskih cesta od kojih neke dotiču i naš Seniorski put.

Uz trasu SPP-a nalazi se nekoliko vrijednih povijesno kulturnih objekata: stari mlin vodenica u selu Gornje Rude (298 mnv), župna crkva Sv. Leonarda iz 1735. g. s nekadašnjim franjevačkim samostanom u selu Kotari, kapelica Majke Božje Poljaničke iz 1825. g. na Poljanicama, nekadašnji hotel Horvat s kulom vidikovcem sagrađen pred oko 100 godina u selu Plešivica, župna crkva Sv. Jurja u Plešivici spominjana od 1334. g. kao gotička, a barokizirana od 1768. g., pa crkva Sv. Franje Ksaverskog u Donjoj Plešivici, itd.

 

 

Planinarske obilaznice HPD Zagreb-Matica

Goranski planinarski put  Planinarski put Velebno  Seniorski planinarski put  4 godišnja doba na Puntijarki  Abeceda hrvatskih vrhova  Sveti vrhovi hrvatskih planina  crni vrhovi naslovnica1

 

Planinarski pohodi HPD Zagreb-Matica u 2024. godini:

12.5.2024. (nedjelja) 15. Pohod po planinarskom putu Velebno (PPV) 
8.6.2024. (subota) 21. Pohod po Goranskom planinarskom putu (GPP)  
29.9.2024. (nedjelja) 12. Pohod Petrićeva-Puntijarka (PPP)
20.10.2024. (nedjelja) 26. Pohod po Seniorskom planinarskom putu (SPP) 

Prikupljanje arhive

Mole se svi koji posjeduju staru dokumentaciju vezanu uz Društvo (tekstove, fotografije, značke i sl.) da dostave isto na posudbu ili trajno čuvanje u Društvu.
Info: 098/202-254.
 
fotoaparat     nalivpero 
 
 

FOTO ALBUMI PLANINARSKIH ŠKOLA

 

PRIČE / IZVJEŠĆA

 

 

24.9.2023. - 11. pohod Petrićeva - Puntijarka i Dan Društva (autor videa: Dean Dech):
 
 

 (klikni na link "Youtube" na dnu za pregled u većem prozoru)

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima Izjava o privatnosti.