Zagreb, Frana Petrića 4/2, tel. 01 4810 833
radno vrijeme: 18:00 - 20:30 (radnim danom)
e-mail: info@zagreb-matica.hr
OIB: 10819091455

 

 

 
Dragi planinari,

dana 26. runja 2021. proslavili smo Dan Društva, premda i ove godine u tzv. covid okolnostima, no sunčana i topla jesenska nedjelja kojom nas je blagoslovilo to divno rujansko sunce na dragoj nam Puntijarki proslavi je dalo svečarski ton, razigranu i veselu planinarsku atmosferu, što nas čini zadovoljnim i sretnim.

Organizacija proslave Dana Društva i ove godine bila je u zavisnosti od mjera vezanih uz epidemiju, što je za nas planinare, a i za proslavu značilo da smo program proslave morali svesti u uže i nešto drugačije okvire, a sve iz razloga zaštite zdravlja sviju nas.

Proslava Dana Društva otpočela je već tradicionalnim i to 9. planinarskim pohodom na relaciji Petrićeva – Trg Bana Jelačića – Cmrok – Gračani pa Leustekovim putem sve do Puntijarke. Uz planinare HPD Zagreb Matice pohodu su se pridružili i brojni planinari iz drugih planinarskih društava, dakle, ukupno je registriranih 137 planinara u pohodu iz 17 planinarskih društava, brojka sudionika pohoda koja nas je obradovala, ali i iznenadila, obzirom na aktualne preporuke nacionalnog stožera glede okupljanja, proslava, broja ljudi i sl., pa svim sudionicima pohoda zahvaljujemo na sudjelovanju na pohodu i našoj proslavi.

Opširnije...

 

P1900479Dragi planinari,

iza nas je još jedna proslava Dana Društva , koju smo  proveli  u bitno drugačijim okolnostima negoli inače, razlozi su  poznati,  no budući  nas je  grijalo  toplo rujansko  sunce  tog  27. rujna  2020. na dragoj nam   Puntijarki,  proslava je, unatoč svih novonastalih okolnosti,  odisala  svečarskom  atmosferom.

Naime,  novonastale okolnosti, koje sada  popularno zovemo "novo normalno",  posljedica su  epidemije koronavirusa, što je  za nas planinare  i za ovu  proslavu  značilo da smo već dugogodišnjom  tradicijom uobičajeni program morali svesti u najuže okvire, a sve to iz jedinog razloga, tj. zaštite zdravlja sviju nas.

Opširnije...

 

medvjedji lukJedna stara legenda kaže da je opojni miris medvjeđeg luka budio medvjede iz zimskog sna. Sasvim male količine, par listića, bile bi dovoljne za povratak snage u uspavano tijelo mrkog medvjeda.

Medvjeđi luk, srijemuš, sremuš, divlji luk, Allium ursinum ili kako god da ga nazvali, može tkođer vratiti zdravlje i snagu nama ljudima, samo ga treba dobro upoznati i krenuti u potragu za njim.

Znam jedno mjesto koje bi ljubitelji knjige mogli povezati s rečenicom iz knjige Nejca Zaplotnika " PUT", a on kaže ovako:
„U svijetu u kojem čovjek sve više vlada svojim okolišem i često ga nagrđuje, velike planine spadaju među posljednje nepokorene i nenarušene prostore na Zemlji.“

Opširnije...

IMG 4388aDragi prijatelji planinari,


iza nas je još jedna proslava Dana Društva , koju smo proveli tradicionalno i veselo, u prekrasnoj rujanskoj nedjelji, 29. rujna 2019., na dragoj nam Puntijarki.


Ovom proslavom obilježavali smo 71. godinu kako Društvo djeluje, od završetka II. svjetskog rata, no povijest i pisani dokumenti o postojanju i kontinuitetu rada našeg Društva sežu u dubinu 19. stoljeća, što nas čini ponosnim i jedinstvenim, no ipak o tim činjenicama na nekim drugim mjestima i u nekim drugim prilikama.

Opširnije...

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima Izjava o privatnosti.