Zagreb, Frana Petrića 4/2, tel. 01 4810 833
radno vrijeme: 18:00 - 20:30 (radnim danom)
e-mail: informacije@zagreb-matica.hr
OIB: 10819091455

 

 

IMG 4388aDragi prijatelji planinari,


iza nas je još jedna proslava Dana Društva , koju smo proveli tradicionalno i veselo, u prekrasnoj rujanskoj nedjelji, 29. rujna 2019., na dragoj nam Puntijarki.


Ovom proslavom obilježavali smo 71. godinu kako Društvo djeluje, od završetka II. svjetskog rata, no povijest i pisani dokumenti o postojanju i kontinuitetu rada našeg Društva sežu u dubinu 19. stoljeća, što nas čini ponosnim i jedinstvenim, no ipak o tim činjenicama na nekim drugim mjestima i u nekim drugim prilikama.


Proslavu smo de facto započeli u ranim jutarnjim satima, sada već možemo reći tradicionalnim 7. planinarskim pohodom, u organizaciji našeg popularnog vodiča Brune Šibla koji je prema registraciji vodio čak 268 sudionika, od toga 165 planinara HPD Zagreb-Matica, 12 članova PED Kanjon iz Sanskog Mosta ( R. BIH), a pohodu se priključila grupa od 15 učenika i profesora zagrebačke V. gimnazije, te 76 članova drugih planinarskih Društava.


Vrlo respektabilan broj sudionika pohoda - čestitamo!


Sama svečanost na Puntijarki započela je iza 12,00 sati uvodnom riječi i pozdravnim govorom domaćina, predsjednika gsp. Antona Bikića, koji se osvrnuo na aktivnosti Društva unatrag godinu dana, a prisutnima se obratio i predsjednik Planinarskog saveza Grada Zagreba gsp. Ivica Mesić, te gđa. dr. Brana Resanović ispred Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba „dr. Andrija Štampar“ i gđa. mr. Sonja Drugović ispred Veleučilišta Velika Gorica. Ovdje moramo istaći veliku zahvalnost za dugogodišnji doprinos navedenih institucija u organizaciji naše proslave, čiji zaposlenici nesebično i nedvojbeno iz ljubavi poklanjaju svoj slobodni dan kako bi mjerili krvni tlak, šećer u krvi, provjeravali vid, indeks tjelesne mase našim i svim ostalim planinarima.


Hvala im u ime Društva Zagreb-Matica i sviju koji su pristupili nekom od mogućih pregleda. Treba pridodati da je mjerenju krvnog tlaka pristupilo 77, a mjerenju šećera u krvi 71 sudionik.

U vrlo svečanom ozračju predsjednik Društva gsp. Anton Bikić i organizatorica ove proslave gđa. Marica Ivanković uručili su članovima Društava, desetorici, priznanja za njihovo 20 godišnje članstvo u Društvu, a svečanim uručivanjem priznanja okončali smo službeni dio programa, te je slijedio zabavni dio u kojemu je svoj obol dao naš muzički sastav "Duo Veronika" koji su nas glazbeno pratili sve do kraja, za gastronomski užitak u hrani i piću pobrinulo se naravno osoblje Puntijarke, koji su nam i ove godine skuhali odličan grah-ričet.


Glede nagradnih igara, ni njih nije manjkalo, a za njih se i opet pobrinuo naš dragi prijatelj i suradnik prof. Stipe Kraljević iz Zagrebačkog Saveza Sportske Rekreacije "Sport za sve" koji je planinarima priredio sljemensku alku, kviz, igru balonima, uz vrlo vrijedne nagrade pobjednicima . Hvala mu u ime sviju.


I na kraju, što još navesti o ovom, za nas najsvečanijem danu u godini, osim da je bio planinarski aktivan, gastronomski odličan, zabavan i nagradan, informativan, poduprt odličnom ponudom eko proizvoda OPG Marjanović i da je svaki planinar, svaki sudionik naše proslave mogao uzeti za sebe upravo onaj dio koji najviše želi i koji mu je taj dan učinio ljepšim.


To nam je bila želja, a nadamo se da smo u tome i uspjeli.


Hvala Vam Svima i vidimo se dogodine.


I ponovno, kako ne možemo bez planina, a ni predivnih stihova vječnog nam Tina Ujevića, u srcima i duši nam odzvanjanju ovi predivni stihovi;


" U slutnji, u čežnji daljine, daljine,
u srcu, u dahu planine, planine...."


Tekst sastavila
Marija Fuček

 

Foto album (J.A. Modrić)

Foto album (B. Šibl)

 

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima Izjava o privatnosti.