Zagreb, Frana Petrića 4/2, tel. 01 4810 833
radno vrijeme: 18:00 - 20:30 (radnim danom)
e-mail: informacije@zagreb-matica.hr
OIB: 10819091455

 

 

 

medvjedji lukJedna stara legenda kaže da je opojni miris medvjeđeg luka budio medvjede iz zimskog sna. Sasvim male količine, par listića, bile bi dovoljne za povratak snage u uspavano tijelo mrkog medvjeda.

Medvjeđi luk, srijemuš, sremuš, divlji luk, Allium ursinum ili kako god da ga nazvali, može tkođer vratiti zdravlje i snagu nama ljudima, samo ga treba dobro upoznati i krenuti u potragu za njim.

Znam jedno mjesto koje bi ljubitelji knjige mogli povezati s rečenicom iz knjige Nejca Zaplotnika " PUT", a on kaže ovako:
„U svijetu u kojem čovjek sve više vlada svojim okolišem i često ga nagrđuje, velike planine spadaju među posljednje nepokorene i nenarušene prostore na Zemlji.“

Jedan takav nepokoreni i nenarušeni svijet nalazi se na našoj Medvednici, negdje na pola puta između Lipe i Gorščice, padina s desne strane. Još iz daljine, poput mede, osjetit ćete kako vas ispunjava intenzivan miris medvjeđeg luka. Kako predanja iz davnina, tako i današnja znanost kažu da je jestiva cijela biljka, ali su najukusniji mladi listovi.
Neka od njegovih čudotvornih djelovanja su: "...proljetno čišćenje organizma, reguliranje visokiog tlaka, jačanje imuniteta, smanjenje kolesterola, pomaže kod dermatitisa, gihta,..... i još sto drugih stvari !“

Može se pripremati kao salata, za prilog u sendviče, za razne umake, juhe, namaze, savijače ..., a evo i jedan recept:

Pesto od medvjeđeg luka
- 200 g medvjeđeg luka
- 40 g pistacija
- 1 čajna žlica soli
- 120 ml maslinova ulja
- 30 g naribanog parmezana.

Pripremamo tako da sve sameljemo u blenderu dodajući postupno maslinovo ulje. Spremamo u manju staklenku. Dobar tek!

planinsko odmoristeKao i u životu, nije sve tako bajno i lako jer zajedno s medvjeđim lukom raste i mrazovac, otrovna i smrtonosna biljka, jako, jako slična. Preporuka je uvijek brati list po list i po njuhu, jer mrazovac nema taj karakteristični miris i okus po bijelom luku.
Dok ne savladate vještinu prepoznavanja najbolje da pođete s nekim tko dobro poznaje ovu izuzetnu biljku.

I ne zaboravimo, osim medvjeđem luku, zahvalimo i Majci Zemlji, što nas dariva svojim plodovima jer danas je njen dan, Dan Planeta Zemlje, 22.4., a sutra 23.4. na redu su ljubitelji knjige, Svjetski dan knjige.

U nadi da naša planinska odmorišta neće još dugo biti prazna kao ovo na slici desno, sve vas puno pozdravljam s Velikog Vrha.

Irena Kelava

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima Izjava o privatnosti.