Zagreb, Frana Petrića 4/2, tel. 01 4810 833
radno vrijeme: 18:00 - 20:30 (radnim danom)
e-mail: informacije@zagreb-matica.hr
OIB: 10819091455

 

 

 

PROVJERITI EPIDEMIOLOŠKE MJERE!

 

medvjedji lukJedna stara legenda kaže da je opojni miris medvjeđeg luka budio medvjede iz zimskog sna. Sasvim male količine, par listića, bile bi dovoljne za povratak snage u uspavano tijelo mrkog medvjeda.

Medvjeđi luk, srijemuš, sremuš, divlji luk, Allium ursinum ili kako god da ga nazvali, može tkođer vratiti zdravlje i snagu nama ljudima, samo ga treba dobro upoznati i krenuti u potragu za njim.

Znam jedno mjesto koje bi ljubitelji knjige mogli povezati s rečenicom iz knjige Nejca Zaplotnika " PUT", a on kaže ovako:
„U svijetu u kojem čovjek sve više vlada svojim okolišem i često ga nagrđuje, velike planine spadaju među posljednje nepokorene i nenarušene prostore na Zemlji.“

Jedan takav nepokoreni i nenarušeni svijet nalazi se na našoj Medvednici, negdje na pola puta između Lipe i Gorščice, padina s desne strane. Još iz daljine, poput mede, osjetit ćete kako vas ispunjava intenzivan miris medvjeđeg luka. Kako predanja iz davnina, tako i današnja znanost kažu da je jestiva cijela biljka, ali su najukusniji mladi listovi.
Neka od njegovih čudotvornih djelovanja su: "...proljetno čišćenje organizma, reguliranje visokiog tlaka, jačanje imuniteta, smanjenje kolesterola, pomaže kod dermatitisa, gihta,..... i još sto drugih stvari !“

Može se pripremati kao salata, za prilog u sendviče, za razne umake, juhe, namaze, savijače ..., a evo i jedan recept:

Pesto od medvjeđeg luka
- 200 g medvjeđeg luka
- 40 g pistacija
- 1 čajna žlica soli
- 120 ml maslinova ulja
- 30 g naribanog parmezana.

Pripremamo tako da sve sameljemo u blenderu dodajući postupno maslinovo ulje. Spremamo u manju staklenku. Dobar tek!

planinsko odmoristeKao i u životu, nije sve tako bajno i lako jer zajedno s medvjeđim lukom raste i mrazovac, otrovna i smrtonosna biljka, jako, jako slična. Preporuka je uvijek brati list po list i po njuhu, jer mrazovac nema taj karakteristični miris i okus po bijelom luku.
Dok ne savladate vještinu prepoznavanja najbolje da pođete s nekim tko dobro poznaje ovu izuzetnu biljku.

I ne zaboravimo, osim medvjeđem luku, zahvalimo i Majci Zemlji, što nas dariva svojim plodovima jer danas je njen dan, Dan Planeta Zemlje, 22.4., a sutra 23.4. na redu su ljubitelji knjige, Svjetski dan knjige.

U nadi da naša planinska odmorišta neće još dugo biti prazna kao ovo na slici desno, sve vas puno pozdravljam s Velikog Vrha.

Irena Kelava

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima Izjava o privatnosti.