Zagreb, Frana Petrića 4/2, tel. 01 4810 833
radno vrijeme: 18:00 - 20:30 (radnim danom)
e-mail: info@zagreb-matica.hr
OIB: 10819091455

 

 

 

P1900479Dragi planinari,

iza nas je još jedna proslava Dana Društva , koju smo  proveli  u bitno drugačijim okolnostima negoli inače, razlozi su  poznati,  no budući  nas je  grijalo  toplo rujansko  sunce  tog  27. rujna  2020. na dragoj nam   Puntijarki,  proslava je, unatoč svih novonastalih okolnosti,  odisala  svečarskom  atmosferom.

Naime,  novonastale okolnosti, koje sada  popularno zovemo "novo normalno",  posljedica su  epidemije koronavirusa, što je  za nas planinare  i za ovu  proslavu  značilo da smo već dugogodišnjom  tradicijom uobičajeni program morali svesti u najuže okvire, a sve to iz jedinog razloga, tj. zaštite zdravlja sviju nas.

Proslavu smo, dakle, započeli tradicionalnim 8. planinarskim pohodom na relaciji  Petrićeva – Puntijarka već u ranojutarnjim satima. Uz planinare Zagreb-Matice, pohodu su prisustvovali planinari iz dvadesetak drugih planinarskih društava Hrvatske, pa i susjedne nam Slovenije, ukupno 151 planinar,  koji broj planinara nas je obradovao, a na neki način i iznenadio, obzirom na preporuke Nacionalnog stožera glede okupljanja, proslava, broja ljudi i sl. Stoga zahvaljujemo svim sudionicima pohoda što su iznašli motiv i energiju da nam se priključe na pohodu te nam uveličali proslavu, za nas na najljepši način - svojim prisustvom.         

Valja spomenuti da smo ovom proslavom obilježavali tek zadnje 72 godine djelovanja i rada društva Zagreb-Matica, najbrojnijeg planinarskog Društva u Lijepoj našoj, premda pisana povijest i brojni dokumenti, razna svjedočanstva koja posjedujemo govore o postojanju i kontinuitetu djelovanja našeg Društva koje seže u 19. stoljeće.

 No, glede ovogodišnje proslave, službeni dio programa počeo je uvodnom riječi i pozdravnim govorom predsjednika Društva gosp. Tonija Bikića, koji se osvrnuo na aktivnosti Društva kroz proteklu godinu dana, te na posljedice potresa koje su pogodile naš Grad Zagreb, pa tako i prostorije našeg Društva, čime je, nažalost, onemogućeno djelovanje Društva na uobičajeni način, a čemu je dodatno doprinijela i epidemija koronavirusa, zbog čega se rad i djelovanje Društva u bitnome moralo prilagoditi tim okolnostima.

P1900528Nakon pozdravnog govora Predsjednika slijedila je dodjela priznanja, pa je tako šestoro planinara Zagreb-Matice ove godine dobilo priznanje za svoje kontinuirano 20-godišnje članstvo u Društvu, čime je okončan službeni dio programa. Slijedio je, uvjetno rečeno, zabavni dio proslave, premda opće poznatog planinarskog plesa i zabave,  nažalost, nije bilo, no kako su za glazbeni doživljaj bile angažirane glazbenice muzičkog sastava  "Duo Veronika", iste su svojom svirkom i pjevanjem stvorile doista izvrstan ugođaj i štimung.

I na kraju, možemo navesti da smo usprkos svih, nažalost, nepovoljnih okolnosti glede organizacije ove proslave, vrlo zadovoljni jer nam je planinarski dio programa bio aktivan, a glede onog drugog dijela, tj. planinarske zabave ni tu se ne smijemo žaliti jer i u ovim okolnostima mogli smo i zapjevati ii zaplesati, svaki, naravno, za sebe, a što je bilo u skladu sa stilom "novo normalo".

Sada još jednom zahvaljujemo na dolasku te želimo da budete i ostanete zdravi i da se, ako ne prije, vidimo na slijedećem pohodu.

Kako većina nas ne može bez planina, nek Vam u srcima i duši odzvanjanju predivni stihovi Tina Ujevića: 

                                                "Tamo, tamo da putujem,

                                                 tamo, tamo da tugujem…"

                                                  

                                                

  Tekst sastavila:

   Marija Fuček                           

 

Foto album (B. Šibl)

Foto album (Jana)

                     

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima Izjava o privatnosti.