Zagreb, Frana Petrića 4/2, tel. 01 4810 833
radno vrijeme: 18:00 - 20:30 (radnim danom)
e-mail: info@zagreb-matica.hr
OIB: 10819091455

 

 

 
Dragi planinari,

dana 26. runja 2021. proslavili smo Dan Društva, premda i ove godine u tzv. covid okolnostima, no sunčana i topla jesenska nedjelja kojom nas je blagoslovilo to divno rujansko sunce na dragoj nam Puntijarki proslavi je dalo svečarski ton, razigranu i veselu planinarsku atmosferu, što nas čini zadovoljnim i sretnim.

Organizacija proslave Dana Društva i ove godine bila je u zavisnosti od mjera vezanih uz epidemiju, što je za nas planinare, a i za proslavu značilo da smo program proslave morali svesti u uže i nešto drugačije okvire, a sve iz razloga zaštite zdravlja sviju nas.

Proslava Dana Društva otpočela je već tradicionalnim i to 9. planinarskim pohodom na relaciji Petrićeva – Trg Bana Jelačića – Cmrok – Gračani pa Leustekovim putem sve do Puntijarke. Uz planinare HPD Zagreb Matice pohodu su se pridružili i brojni planinari iz drugih planinarskih društava, dakle, ukupno je registriranih 137 planinara u pohodu iz 17 planinarskih društava, brojka sudionika pohoda koja nas je obradovala, ali i iznenadila, obzirom na aktualne preporuke nacionalnog stožera glede okupljanja, proslava, broja ljudi i sl., pa svim sudionicima pohoda zahvaljujemo na sudjelovanju na pohodu i našoj proslavi.

Ovom proslavom obilježili smo 73 godine djelovanja i rada društva Zagreb Matica kao najbrojnijeg planinarskog društva u Lijepoj našoj, premda pisana planinarska povijest, brojni dokumenti kojim raspolažemo te razna svjedočanstva govore o postojanju i kontinuitetu djelovanja našeg društva koje seže još u 19. stoljeće, na što smo izuzetno ponosni.

Glede ovogodišnje proslave, službeni dio programa počeo je uvodnom riječi i pozdravnim govorom predsjednika Društva gosp. Antona Tonija Bikića, koji se osvrnuo na aktivnosti Društva kroz proteklu godinu dana, na posljedice potresa koje su pogodile naš grad, pa tako i prostorije Društva čime je, nažalost, onemogućeno djelovanje Društava na uobičajeni način, a u tome dodatni udio ima i epidemija korona virusa, pa se zbog svih tih okolnosti rad i djelovanje Društva u bitnome morao modificirati, no nadamo se još samo kratko.
 
Nakon pozdravnog govora Predsjednika, slijedila je dodjela priznanja članovima Zagreb-Matice i to za 20-godišnje članstvo u Društvu, čime je okončan službeni dio programa.

Slijedio je glazbeno- zabavni dio proslave, u koji smo uključili našeg vjernog suradnika prof. Stipu Kraljevića, aktivistu iz Udruge rekreativaca Grada Zagreba "Sport za sve", koji je mnoge obradovao natjecateljskim igrama, naročito igrom "Sljemenska Alka", u kojima su pobjednici bili nagrađeni vrijednim nagradama, kao i pobjednik zanimljivog planinarskog kviza za svoje planinarsko znanje. Možemo se pohvaliti da smo i ove godine priuštili planinarima izvanredni glazbeni doživljaj, u kojem su si planinari svih dobnih skupina dali oduška u plesu koji je trajao par sati, za što je zaslužan naš vjerni sastav "Duo Veronika", kojemu za izvrstan plesno-pjevački ugođaj i štimung zahvaljujemo. Naravno, za vrijeme proslave planinari su mogli izvršiti provjeru tlaka i šećera u krvi, za što je i ove godine bila angažirana naša draga dr. Brana Resanović i njene suradnice iz Nastavnog zavoda dr. Andrija Štampar, te i njima od srca hvala.

Kao planinari nastojimo biti i ekološki osviješteni pa smo organizirali prodaju eko proizvoda OPG Marjanović, a kao novinu osmislili smo tzv. " Vege" kutak gdje su planinari, a i drugi dobronamjernici, uz informacije o ekološki osviještenom životu, prirodi, hrani i sl. mogli popiti i odličan čaj skuhan u kotlu od mješavine planinskog bilja. Naravno, na našem info-punktu ponuđene su besplatne publikacije vezane za rad i djelovanje HPD Zagreb-Matica, a moglo se kupiti nešto od izložene planinarske literature, kao što je Priručnik za orijentaciju u planinama, dnevnik planinarske obilaznice "Abeceda hrvatskih vrhova" i sl.

I na kraju možemo navesti da smo usprkos svih već navedenih okolnosti vrlo zadovoljni načinom kako smo obilježili Dan Društva, budući smo planinarski dio programa, tj. pohod, odlično odradili, a glede zabave također nije nedostajalo zabavnih igara, pjesme, plesa i svekolikog planinarskog druženja.

Stoga svima koji su neposredno ili posredno sudjelovali u organizaciji ove proslave zahvaljujemo te zahvaljujemo svim planinarima, rekreativcima, izletnicima na njihovom dolasku i prisutnosti kojom su uveličali ovu naša proslavu, uz naše želje da budemo i ostanemo zdravi i da se, ako ne prije, onda vidimo na sljedećem pohodu i proslavi Dana Društva 2022.

A kako je to izgledalo okom kamere 26. runja 2021. na Puntijarki, neka vam dočara naš mali foto zapis:
 


Napisala: Marija Fuček

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima Izjava o privatnosti.