Zagreb, Frana Petrića 4/2, tel. 01 4810 833
radno vrijeme: 18:00 - 20:30 (radnim danom)
e-mail: informacije@zagreb-matica.hr
OIB: 10819091455

 

bozic2021 cestitka2

 

Službeni sastanci sekcije se ne održavaju tokom kolovoza. Isti će se nastaviti održavati počevši od prve srijede u rujnu.

 

 

 

PROVJERITI EPIDEMIOLOŠKE MJERE!

gs znak1
 
U sastavu Planinarskog društva Zagreb osnovana je 1950. god. Omladinska sekcija „na inicijativu planinarskih grupa zagrebačkih srednjih škola“. Sekcija je okupljala učenike i studente organizirane u nekoliko različitih disciplina - skijanje, alpinizam i orijentacija.
Crtež amblema sekcije Marija Saleta iz 1957.
 
gs znak2Omladinska sekcija je uglavnom okupljala mlađu dobnu skupinu Društva, većinom studente, ali i malo stariju generaciju. Sekcija ne organizira samo izlete već se od 1978. aktivno uključuje u rad Društva sudjelovanjem u organizaciji Opće planinarske škole, koja se održava sve do danas. Cilj je bio dovesti nove članove u Društvo i u Sekciju te ih istovremeno educirati i pripremiti za odlaske u planinu.
 
gs znak3Omladinska sekcija je vremenom zbog svojih atraktivnih izleta sve više okupljala sudionike raznih dobnih skupina, sve više je bilo starijih članova iz drugih društvenih sekcija pa je Sekcija 2003. godine preimenovana u Gorsku sekciju. Za mlađu dobnu skupinu i poštujući interes za izletima u visokogorje osnovana su dva kluba: Klub mladeži i Klub visokogoraca. Vrijeme je pokazalo da se Klub mladeži nije aktivirao na nivou Sekcije, većinom su to bili izleti organizirani u privatnom aranžmanu.
 
gs znak4Polazeći od zabilježene značajne aktivnosti Kluba visokogoraca Gorske sekcije i želje samih članova, 2016. god. Sekcija mijenja ime u Gorsko-visokogorska sekcija. Organiziraju se izleti koji ne dijele sudionike po životnoj dobi već se od njih traži značajna psihofizička, kondicijska, tehnička spremnost, izdržljivost i obučenost u svladavanju svih planinarskih staza, od običnih markiranih puteva po gorju do zahtjevnih, tehnički kategoriziranih klinčanih puteva po visokogorju.
 
Zanimljivosti iz povijesti Sekcije:

 

GVS GPI 2020 naslovnica

 
Godišnji plan izleta Gorsko-visokogorske sekcije za 2021. godinu članovi Sekcije mogu preuzeti srijedom na sastancima Sekcije.

Meteorologija

oblaci1

 

 
Kako planirati odlaske na otvoreno a pogotovo u planine uz ovakvo nestabilno vrijeme? Nestabilnost traje od proljeća do jeseni...
 
Prognoza vremena za Klek:
  
Meteo-kutak uređuje: Maja Kutnjak Stegmayer

 

cisto podzemlje

video

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima Izjava o privatnosti.