Zagreb, Frana Petrića 4/2, tel. 01 4810 833
radno vrijeme: 18:00 - 20:30 (radnim danom)
e-mail: informacije@zagreb-matica.hr
OIB: 10819091455

 

bozic2021 cestitka2

 

Službeni sastanci sekcije se ne održavaju tokom kolovoza. Isti će se nastaviti održavati počevši od prve srijede u rujnu.

 

 

 

PROVJERITI EPIDEMIOLOŠKE MJERE!

Damavand 5610 mnmNakon što je 9 članova HPD Zagreb-matica 2016. godine posjetilo Iran i Gruziju, te tom prilikom popelo Damavand (5.610 m) najviši vrh Irana i Kazbek (5.033 m) najviši vrh Gruzije, tri godine kasnije, dana 27.08.2019. godine u 12.00 sati po lokalnom vremenu, dva člana Gorsko-visokogorske sekcije HPD Zagreb-matica, Dejzi Cvita Bralić i Petar Rohlik popeli su Damavand visok 5.610 m.

Na slici su sa lokalnim vodičima. Veliko je zadovoljstvo vidjeti da članovi društva redovito posjećuju renomirane vrhove!

Damavand (perzijski: دماوند [dæmɒːvænd]), potencijalno aktivni vulkan, je stratovolkan koji je najviši vrh u Iranu i najviši vulkan u Aziji; vulkanska skupina Kunlun u Tibetu viša je od Damāvanda, ali se ne smatraju vulkanskim planinama. Damāvand ima posebno mjesto u perzijskoj mitologiji i folkloru. Nalazi se usred Alborzovog raspona, uz Varārū, Sesang, Gol-e Zard i Mīānrūd. Nalazi se blizu južne obale Kaspijskog mora, u okrugu Amol, provincija Mazandaran, 66 kilometara sjeveroistočno od grada Teherana.

Damāvand je 12. najistaknutiji vrh na svijetu, a drugi najistaknutiji u Aziji nakon Everesta te predstavlja dio izazova za planinarstvo poznatiji kao „Vulkanskih sedam vrhova“.

Tochal 3964 mnmNa drugoj slici Dejzi i Petar se nalaze na vrhu Tochal koji je visok 3.964 mnm, a nalazi se u okolici Teherana. Na istom vrhu su radili aklimatizaciju za uspona na Damvand, a kako Dejzi kaže: „Ovaj se ne računa jer smo žičarom došli do 3.700 mnm..“ mislim da ćemo vam progledati kroz prste Dejzi!

Ovim putem čestitamo im na uspješnom usponu i želimo im sretan povratak kući.

Sekcijski odbor GVS“

 

GVS GPI 2020 naslovnica

 
Godišnji plan izleta Gorsko-visokogorske sekcije za 2021. godinu članovi Sekcije mogu preuzeti srijedom na sastancima Sekcije.

Osmero članova HPD Zagreb-Matica položilo ispit za čuvara planinske prirode

Opširnije...

znak cuvara prirode1

 

Meteorologija

oblaci1

 

 
Kako planirati odlaske na otvoreno a pogotovo u planine uz ovakvo nestabilno vrijeme? Nestabilnost traje od proljeća do jeseni...
 
Prognoza vremena za Klek:
  
Meteo-kutak uređuje: Maja Kutnjak Stegmayer

 

cisto podzemlje

video

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima Izjava o privatnosti.